Van Syrië tot op je bord: het verhaal van Sally

01 september 2022 14:11

Met Dilbi heeft Sally haar droom verwezenlijkt: een eigen restaurant waar ze de rijkdom van de Syrische keuken in de verf zet. Nochtans legde ze geen eenvoudig parcours af.


Sally Ghannoum is een Syrische kunstenares, zangeres, filmmaker en ondernemer. Deze creatieve duizendpoot ontvluchtte samen met haar man Issam Youssef en zoon Andy haar vaderland in 2015. Issam is dichter en ingenieur. Samen vonden ze dat ze meer waren dan een product van de oorlog en een cultuur vol verdriet. Syrië heeft meer te bieden. Denk maar aan de overheerlijke keuken en de kunstwereld. “De beste manier om onze identiteit te behouden en te delen met onze mooie tweede thuis in België, is om die twee zaken niet op te geven.” Aldus Sally.


Vanuit dat gedachtegoed richtten Sally en Issam hun eerste restaurantje op in België. De lening hiervoor hadden ze bijeengesprokkeld met enkele vrienden. Het restaurant was al snel gekend, maar het inkomen bleef uit. Wegens gebrek aan ervaring in een werksysteem in een nieuw land, weinig eigen vermogen en een boekhouder die zijn werk niet correct deed, bleef de omzet steken.


Sally en Issam laten de moed niet zakken en openen anderhalf jaar later een nieuw restaurant. Ditmaal op een zeer goede locatie. Hun droom komt uit: een écht Syrisch huis. Met de steun van MicroStart voor de lening en een uitstekende opvolging van coach Paul Lippeveld – die hen tot op de dag van vandaag nog steeds ondersteunt – werd hun onderneming ditmaal een heus succes. Sterker nog: er werd zelfs een tweede zaak geopend tijdens corona.