De Refugee Walk als laagdrempelige manier om jeugdbewegingen in contact te laten komen met de vluchtelingenthematiek

08 mei 2023 10:50

Een wijs mens zei ooit "Verander de wereld, start bij de jeugdbeweging"

Het uniform dat trots gedragen wordt is er eentje waarin avonturen worden beleefd, vriendschappen gesloten en plannen gesmeed; waarin leden elke zaterdag of zondag een stukje meer zelfstandig worden en uitgroeien tot geëngageerde jongvolwassenen. Tegenwoordig zijn het ook uniformen die meestappen met de Refugee Walk en zo geld inzamelen voor mensen op de vlucht! Dat bewijzen Mirte, Thomas en hun enthousiaste groep verkenners. Afgelopen jaar bewandelden zij met hun team ‘De Verkenners 3248’ de 40 km op de Refugee Walk in Antwerpen.

Mirte nam in het verleden reeds deel met haar leidingsploeg. Via een vriendin die mee gereisd was met de Road of Change, een inleefvakantie voor jongeren van het laatste middelbaar, was zij in contact gekomen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen en de Refugee Walk. Na haar eerste deelname aan de Refugee Walk, had ze de smaak helemaal te pakken en trommelde ze haar scouts mee op. Zo besloten Mirte en Thomas afgelopen zomer om van de Refugee Walk er een zondagse activiteit met de verkenners van te maken.

Aangezien de verkenners het gewoon zijn om droppings en trektochten - tot zelfs 4 dagen lang - te organiseren, hadden ze zich niet echt voorbereid op de wandeling. Het was dan ook de eerste activiteit van het nieuwe werkingsjaar. “40 km blijft een stevige wandeling, maar is ook niet onoverkomelijk.” Een grote wandeltocht is volgens hen op het lijf geschreven van een echte scout en al zeker wanneer het in het kader kan van maatschappelijk engagement.

“Ik denk dat het in het algemeen alle waarden van een jeugdbeweging omhelst. Het is ook een natuurwandeling. Voor vele jeugdbewegingen is het ook de opzet om kinderen in de natuur krijgen, het wandelen, het buiten zijn. Af en toe eens meer nadenken over de maatschappij, in een groep leven, diversiteit, met elkaar empathisch omgaan,... Ik denk dat de Refugee Walk daar ook een mooi voorbeeld van is; denk aan anderen mensen, probeer iedereen menselijk te behandelen,.. Deze leunen heel erg aan bij de waarden van de scouts.” aldus Mirte.

Trektochten, overlevingstochten en droppings worden meestal zonder leiding uitgevoerd en tijdens spelletjes op vergaderingen wordt er minder uitvoerig gebabbeld. De Refugee Walk geeft de leiding echter de kans om hun leden zo ook op een andere manier te leren kennen. De leden kregen op hun beurt eens de opportuniteit om op een laagdrempelige manier stil te staan bij de verhalen van mensen op de vlucht. Hun leden wisten hier eigenlijk niet zo heel veel vanaf, maar door de Refugee Walk kwamen ze hier toch mee in aanraking.

De beleving de dag zelf verraste hen enorm. Doordat het zo’n groot – en volgens hen impressionant -  evenement is, kregen ze onmiddellijk het gevoel deel uit te maken van een groter geheel. Elkaar letterlijk en figuurlijk ondersteunen om toch te blijven doorgaan, er is geen mooiere activiteit om je nieuwe werkingsjaar, met nieuwe leden en nieuwe leiding te laten starten!

Dit jaar ijveren Mirte en Thomas om de groepsraad, de leidingsploeg en de oudste takken vroeger te activeren om zich in te schrijven, zodat de leden ook sneller geïnformeerd kunnen worden. De uitdaging hierbij is dat de Refugee Walk meestal de eerste vergadering van het jaar met de nieuwe groepen en nieuwe leiding is. Gelukkig valt de Refugee Walk dit jaar één weekje later dan gewoonlijk!

Bedankt voor jullie tomeloze inzet. Wij zien jullie heel graag terug!