Waarom Jim en Pola bewust voor het centraal event kiezen

22 mei 2023 11:30

Jim en Pola maken deel uit van ‘1/79’, een van de teams die al vele edities meewandelen voor de Refugee Walk. Die naam is geen toevallig samenraapsel van cijfers, maar is afgeleid van het feit dat 1 op 79 mensen is op dit moment op de vlucht is voor geweld, oorlog en vervolging. Elk jaar bekijken zij in juni het VN-rapport en stellen ze hun naam bij. Bij hun eerste deelname heetten ze nog ‘1/113’. Die evolutie is tegelijk triest én motiverend. Want als steeds meer mensen op de vlucht slaan, wordt de verdediging van de rechten van vluchtelingen tegelijk urgenter.


Jim en Pola zijn getraind om grote wandelingen te maken en nemen dus elk jaar zonder fout deel aan de 40 km. In corona-tijden waren ze blij dat de optie bestond om zelf een route uit te stippelen in eigen streek. Toch geven ze nu de voorkeur om mee te stappen in het centrale event.

"Je kunt buzz maken én Vluchtelingenwerk op de kaart zetten"

Enerzijds hebben ze het gevoel dat hoe meer mensen op één plek tonen dat ze samen opkomen voor dezelfde rechten, hoe meer ze pers- en media-aandacht kunnen trekken. Het gaat hen met de Refugee Walk namelijk niet alleen om geld inzamelen. Ze willen ook laten zien hoeveel mensen de boodschap van solidariteit en mensenrechten willen versterken. Zo hopen ze dat hun sportieve inzet één van de belangrijkste doelstellingen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen mee versterkt: druk zetten op het beleid.

“Je voelt je deel van een groter geheel”

Deelnemen aan de Refugee Walk geeft Jim en Pola ook een kick. “Kijk eens met hoeveel mensen we hier aanwezig zijn om hetzelfde doel te verdedigen. Het is ongelooflijk hartverwarmend om te zien hoeveel mensen het recht op asiel en solidariteit met vluchtelingen belangrijk vinden. Het samenhorigheidsgevoel op het centrale event is enorm.”

“Het stadbestuur moet ook zijn nek uitsteken”

Bovendien geeft een centraal event volgens hen een stadsbestuur de kans om zich in deze cruciale maatschappelijke kwestie uit te spreken. De organiserende stad moet zijn nek moet uitsteken, zoals de burgemeester van Mechelen, Bart Somers, en de burgemeester van Leuven, Mohamed Ridouani dat al deden. Er is geen betere manier om je stadsbestuur te laten kennismaken met het thema en hen warm maken om ook een solidaire stad te worden. Van druk zetten op het beleid gesproken!

 

5 tips van Jim en Pola om geld in te zamelen

 

Team 1/79 was afgelopen jaar het team dat het meeste geld inzamelde. Vijf tips van Pola en Jim om succesvol fondsen te werven:

  1. Toon dat je één team bent! Samen sta je sterk. Stel je team voor en laat de buitenwereld weten waarom jullie deze actie ondernemen.
  2. Blijf trouw aan je eigen overtuiging! Laat je netwerk weten waar je voor staat en waar je voor gaat.
  3. Benadruk het nut van de actie: maak kenbaar aan je omgeving wat Vluchtelingenwerk Vlaanderen doet.
  4. Niet in dezelfde vijver vissen: Hou bij welk teamlid wie aanspreekt, zodat je de mensen in je netwerk niet overstelpt met vragen.
  5. Hou persoonlijk contact met je sponsors: Neem tijd om je sponsors uitvoerig te bedanken. Laat hen weten hoe ver jullie staan met je actie en wat jullie dankzij hen hebben kunnen verwezenlijken.