Imposante reuzenwandelschoen in Antwerpen zet Refugee Walk in de schijnwerpers

22 August 2023 09:53

De voorbijgangers van het bruisende Operaplein van Antwerpen zijn vandaag getuige van een opvallende onthulling: een indrukwekkende reuzenwandelschoen, met daarop de woorden ‘Want elke stap telt’. Daarmee vraagt Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met Alina Churikova, Jaouad Alloul, Joke Emmers, Katrien De Ruysscher, Laura Janssens, Lien Van De Kelder, Nadia Nsayi en Sanad Latifa aandacht voor de Refugee Walk. Dit is een jaarlijks wandelsportevenement dat erop inzet om bewustzijn te creëren en geld in te zamelen voor mensen op de vlucht en dit jaar plaatsvindt op 8 oktober in Antwerpen of een streek naar keuze.

Vandaag rijst een reuzenwandelschoen op in Antwerpen om de aandacht te vestigen op de Refugee Walk. Dit is een jaarlijkse solidariteitsactie met mensen op de vlucht, van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Tijdens de wandeling tonen zo'n 2000 deelnemers over heel Vlaanderen hun solidariteit met vluchtelingen door samen een symbolische route van 20 of 40 km te wandelen en zo geld in te zamelen voor mensen op de vlucht. Dit jaar zet Vluchtelingenwerk haar wandelsportevenement in de kijker met een indrukwekkende reuze wandelschoen, met de inspirerende boodschap "Want elke stap telt".

 

SYMBOLIEK

Deze imposante installatie staat symbool voor solidariteit met mensen op de vlucht en herinnert ons aan de uitdagingen en ontberingen die zij doormaken op hun zoektocht naar veiligheid. "Want elke stap telt" benadrukt de waarde van kleine acties van individuen en het belang van gezamenlijke inzet voor een gemeenschappelijk doel: steun bieden aan degenen die gedwongen zijn hun thuisland te verlaten. Net zoals deelnemen aan de Refugee Walk ook leidt tot grootschalige verandering.

Vluchtelingenwerk roept hiermee op om deel te nemen aan Refugee Walk 2023. Met de opbrengst van dit solidariteitsevent kan ze namelijk met haar expertise rond asiel en migratie druk blijven zetten op het beleid, mensen in beweging brengen, campagne voeren, asielzoekers een eerste onthaal geven, juridische vragen beantwoorden, een uitgebreid vormingsaanbod te voorzien en nog zoveel meer.

 

REFUGEE WALK: MEER DAN EEN WANDELING

De Refugee Walk is een jaarlijks evenement dat mensen van alle leeftijden, achtergronden en nationaliteiten samenbrengt voor een 20 of 40 kilometer lange wandeltocht. Deze tocht biedt deelnemers de mogelijkheid om zich te laten sponsoren en fondsen in te zamelen voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen, dat vecht voor de rechten van mensen die gedwongen zijn hun thuisland te ontvluchten voor conflict, vervolging en andere noodsituaties. De Refugee Walk is cruciaal om de aandacht te blijven vestigen op bestaande problematieken zoals de opvangcrisis en om solidariteit om te zetten in actie.


Dit jaar vindt de Refugee Walk plaats op 8 oktober 2023 en wordt ze mee ondersteund door Atlas. Deelnemers krijgen de kans om mee te wandelen vanaf het centrale even Zomerfabriek in Antwerpen of ze kunnen ook een eigen route uitstippelen in een streek naar keuze. Elke deelnemer verbindt zich ertoe om minstens €100 in te zamelen om projecten van Vluchtelingenwerk te steunen. Deze opbrengst gaat integraal naar de werking van de organisatie.


DE REFUGEE WALK IS EEN INITIATIEF VAN VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN

Vluchtelingenwerk Vlaanderen zet zich sinds ‘87 in voor mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Vandaag zetten we druk op het beleid en sensibiliseren we het ruime publiek. Samen met meer dan 30 lidorganisaties en talloze, gemotiveerde vrijwilligers werken we aan een goede opvang en integratie, zodat iedereen zich thuis kan voelen in België. We ondersteunen iedereen die asielzoekers en vluchtelingen bijstaat.