
Vrijwilligers Veerle, Dirk en Alican aan het woord
11 september 2023 19:06De Refugee Walk van een andere kant bekijken? Vrijwilligers Veerle, Dirk en Alican weten er alles van! Maar wie zijn zij? Allereerst hebben we Veerle, die zich al twee jaar op rij inzet voor dit belangrijke initiatief, ondanks haar gepensioneerde status blijft ze actief in de gemeenschap. Vervolgens spreken we met Dirk, een hulpverlener bij het Adviescentrum voor Migratie, die zijn motivatie deelt om als vrijwilliger deel te nemen. En tot slot, maken we kennis met Alican, een ingenieur uit Turkije die anderhalf jaar in België woont en vertelt over zijn ervaringen bij de Refugee Walk en waarom hij het zo belangrijk vindt om deel te nemen aan dit evenement. Deze drie vrijwilligers delen hun persoonlijke motivatie en ervaringen, die een inspirerende kijk bieden op de betrokkenheid bij de rechten van mensen op de vlucht.
VEERLE AAN HET WOORD
Veerle zet zich voor het tweede jaar op rij in als vrijwilliger bij de Refugee Walk. Ze is ondertussen gepensioneerd, maar zit zeker niet stil: “Vandaag ben ik actief als afscheidsspreker op begrafenissen en vertel ik de levensverhalen van overledenen. Daarnaast houd ik me bezig met lezen, fietsen, reizen en genieten van mijn kleinkinderen.”
“De wereldse interesse zit in onze familie. Als we op reis gaan, vind ik het fantastisch om verschillende culturen van dichtbij mee te maken. Samen koken met de lokale bevolking is voor mij al enkele keren het hoogtepunt van een reis geweest.”
“Je kent elkaar niet, maar je zet je allemaal in voor hetzelfde doel en dat schept toch een heel unieke sfeer.”
Op de Refugee Walk heb je natuurlijk niet altijd onmiddellijk contact met mensen die uit andere culturen afstammen, maar je ziet er wel wat er allemaal beweegt rond mensen met een vluchtverhaal. De positieve vibes hangen er heel voelbaar in de lucht en dat vind ik echt super om mee te maken.
“Over dit vrijwilligerswerk wordt vaak gezegd dat het een druppel op een hete plaat is, maar met alle druppels samen, koelt die plaat toch heel sterk af.”
De dynamiek tussen de verschillende vrijwilligers op de vorige editie is me vooral bijgebleven: je kent elkaar niet, maar je zet je allemaal in voor hetzelfde doel en dat schept toch een heel unieke sfeer. Over dit vrijwilligerswerk wordt vaak gezegd dat het een druppel op een hete plaat is, maar met alle druppels samen, koelt die plaat toch heel sterk af. Al die kleine inspanningen, helpen mensen die zich dagdagelijks inzetten voor mensen op de vlucht vooruit.
“Met het vrijwilligerswerk wil ik alle mensen die de rechten van vluchtelingen behartigen, toejuichen en ondersteunen.”
Ik kan me heel goed inbeelden dat het frustrerend is om te zien hoe de rechten van mensen op de vlucht systematisch geschonden worden. Met het vrijwilligerswerk wil ik alle mensen die de rechten van vluchtelingen behartigen, toejuichen en ondersteunen.
DIRK AAN HET WOORD
Dirk is hulpverlener bij het Adviescentrum voor Migratie. “Concreet wil dat zeggen dat ik nieuwkomers sociaaljuridisch ondersteun”, legt Dirk uit.
“Als basisorganisatie hebben we niet de middelen om op te komen voor de rechten van mensen op de vlucht op beleidsniveau.”
“Mijn keuze om me te engageren als vrijwilliger op de Refugee Walk is eenvoudig: ik heb een enorme sympathie voor het werk van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Vluchtelingenwerk ondersteunt dezelfde doelgroep als het Adviescentrum voor Migratie, maar doet dat op een heel ander niveau. Als basisorganisatie hebben we zelf niet de middelen om op te komen voor de rechten van mensen op e vlucht op beleidsniveau.
“Wat me het meest is bijgebleven van de Refugee Walk? Een gevoel van verbinding.”
“Wat me het meest is bijgebleven van de Refugee Walk? Dat is zeker en vast een gevoel van verbinding. Het is heerlijk om de wisselwerking tussen de deelnemers en de vrijwilligers mee te maken. Als vrijwilliger kwam ik dan geregeld kennissen en vrienden tegen die meewandelden. Dat is dan echt hartverwarmend om te zien dat je eigen netwerk, maar ook eindeloos veel mensen daarbuiten, zich inzetten voor zo’n belangrijk doel.”
ALICAN AAN HET WOORD
Alican is ingenieur en is afkomstig uit Turkije. Hij woont ondertussen anderhalf jaar in België. Ook Alican is een bezige bij: naast zijn job als ingenieur, spant hij zich in als vrijwilliger bij Serve The City.
“Ik ben altijd geïnteresseerd als ik ergens kan helpen. Toen we de Refugee Walk leerden kennen, hebben mijn vrouw Kubra en ik ons onmiddellijk ingeschreven als vrijwilligers. Onze taak was het verwelkomen van de wandelaars aan één van de laatste pitstops. We wezen de wandelaars de weg en gaven hen informatie over waar ze bijvoorbeeld de EHBO-stand konden terugvinden.”
“Voor mij voelt de Refugee Walk aan als een safe space, waar iedereen zichzelf kan zijn.”
“Iedereen op de Refugee Walk is super behulpzaam, spraakzaam en gastvrij. Als je er aanwezig bent, valt er meteen een gevoel van veiligheid en geborgenheid over je heen. Ik zou het hele gebeuren daarom omschrijven als een soort van safe space, waar iedereen zichzelf kan zijn.”
“Ik vind het belangrijk om mee te doen aan de Refugee Walk, omdat het een plek is waar je mensen op de vlucht en hun verhalen op een heel directe manier leert kennen.”
“Ik vind het belangrijk om mee te doen aan de Refugee Walk, omdat het een plek is waar je mensen op de vlucht en hun verhalen op een heel directe manier leert kennen. Ik heb er diepgaande gesprekken gehad met een vluchteling en iemand die politicologie studeert. De ene gaf me inzichten over de persoonlijke gevoelens en ervaringen die zo’n vlucht met zich meebrengt, terwijl de andere me dingen kon leren over hoe het grotere plaatje in elkaar zit. Dat vond ik ongelooflijk boeiend. De Refugee Walk is een goede portaal om vluchtverhalen te horen en verder te verspreiden.”