Meet the team! Collega Eline in de kijker

15 september 2023 09:28

Vandaag maken we kennis met Eline, onze creatieveling en communicatievirtuoos. Met één voet in communicatie en de andere in fondsenwerving, heeft ze sinds maart 2021 een onmisbare rol in de organisatie vervuld. Dit jaar gaat ze reeds haar derde Refugee Walk tegemoet, waarbij ze haar kennis van communicatiemarketing inzet om alles waar het event voor staat op een juiste manier naar de buitenwereld te vertalen.

 

Wat is jouw rol bij Vluchtelingenwerk en de Refugee Walk?

Mijn taken bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen vormen een kleurrijk mozaïek dat voortdurend evolueert, afhankelijk van de behoeften van de organisatie. Gedurende het ene deel van het jaar besteed ik mijn tijd vooral aan het creëren van boeiende campagnes, het grafisch vormgeven van allerlei projecten, het beheren van de dagelijkse communicatie, strategieën bedenken voor sociale media en het leiden van de communicatie binnen de werkgroep die zich richt op opvangcrisis. Ik ben ook betrokken bij het ontwikkelen van een nieuw narratief voor opvang, een boeiend traject vanuit het Other Talk-onderzoek. Momenteel zit de ontwikkeling van dit narratief in de laatste onderzoeksfase en daarna krijg ik de kans om mijn creativiteit de vrij loop te laten en dit om te zetten naar een multi-inzetbare tool.

Wanneer de Refugee Walk nadert, gooi ik het roer om en duik ik voornamelijk in fondsenwerving. Hier draait alles om het op een effectieve manier naar buiten brengen van de Refugee Walk, mensen aansporen om deel te nemen, deel uit te maken van de community, acties op te zetten, ons te ondersteunen en noem maar op. Ook hier ben ik verantwoordelijk voor alle communicatieaspecten, gaande van het beheer van de website, nadenken over onze customer journeys, nieuwsbrieven opmaken, tot sociale media, persbeheer en natuurlijk ook ontwerp van out-of-homereclame.

 

Hoe ziet een typische werkdag eruit voor jou? Of is elke dag anders gezien de diversheid aan taken?

Inderdaad, elke dag bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen is een nieuw avontuur. Mijn jaarplan is slechts een leidraad, want mijn taken variëren van dag tot dag. Onverwachte situaties zijn natuurlijk schering en inslag in de wereld van Vluchtelingenwerk, maar dat is juist wat mijn job zo boeiend maakt.

 

Met jouw communicatiediploma had je verschillende kanten kunnen opgaan. Wat dreef je ertoe om bij Vluchtelingenwerk aan de slag te gaan?

Ik kan mij nogal opwinden over onrechtvaardigheid. Dat heeft er altijd al ingezeten. Daarom wilde ik graag werken voor een organisatie waarvan ik het gevoel had dat ik op een positieve manier een impact kon hebben. Hier bij Vluchtelingenwerk voel ik die impact elke dag. Het feit dat deze organisatie ook nog eens de perfecte plek is om mijn liefde voor communicatie te versmelten met een doel waar ik zelf volledig achtersta, is natuurlijk ook een pluspunt!

 

Wat beschouw je als je meest trotse prestatie tot nu toe?

Mijn meest trotse momenten hier zijn die wanneer het om één of andere reden alle hens aan dek is en we teamoverschrijdend acties opzetten. Het is geweldig om te zien hoe we als een geoliede machine functioneren, waarbij iedereen snel schakelt om een prachtig eindproduct te leveren. Denk aan het opzetten van campagnes voor opvangcrisis of onze indrukwekkende actie in Zeebrugge, waar we op één dag 621 zandsculpturen creëerden om aandacht te vragen voor de mensen die op de Middellandse Zee zijn omgekomen.

Natuurlijk denk ik ook met trots terug aan alle edities van de Refugee Walk. We hebben elke keer met al onze collega's bergen werk verzet in zeer korte tijd. De motivatie en vastberadenheid van het hele team waren buitengewoon inspirerend. Daarnaast krijg je zo’n warmte terug van iedereen die bij het evenement betrokken is: de deelnemers, de vrijwilligers en alle andere sympathisanten. Het gevoel van samenhorigheid en eensgezindheid kan niet groter. Elke Refugee Walk editie geeft mij opnieuw goede moed dat er wél nog een grote draagkracht is voor mensen op de vlucht en dat wat we doen met onze organisatie niet voor niets is.

 

Wat zijn je toekomstdromen binnen de organisatie?

Op hele hele hele korte termijn streef ik er natuurlijk naar om een recordaantal donaties en deelnemers te bereiken voor de Refugee Walk. Dat zou echt fantastisch zijn. Enerzijds geeft dit een krachtig signaal naar de buitenwereld toe. Anderzijds is het, met de verkiezingen in aantocht, meer dan ooit belangrijk dat onze organisatie kan blijven doen wat ze moet doen: het vermenselijken van mensen op de vlucht door campagne te voeren, druk zetten op het beleid, een nieuw narratief ontwikkelen, een uitgebreid vormingsaanbod voorzien, lokale initiatieven inspireren, een eerste onthaal bieden aan mensen die asiel aanvragen, juridische vragen beantwoorden, onze juridische helpdesk openhouden, de infolijn blijven bemannen,...

 

Wat maakt werken bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen zo geweldig?

De collegialiteit! De informele sfeer en het dynamische team maken dit een geweldige plek om te werken. We schakelen snel en staan klaar om elkaar te helpen, wat echt het verschil maakt. Dat maakt Vluchtelingenwerk Vlaanderen tot een bijzondere en inspirerende plek om mijn passie voor communicatie te vervullen.